Na jesen treći krug vakcinacije?

Profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu dr Dejan Baskić, koji je rukovodio istraživanjem kragujevačkog Doma zdravlja o delotvornosti imunizacije stanovništva, rekao je da je na osnovu preliminarnih rezultata tog istraživanja zaključio da je svaka vakcina dobra, i da građani ne treba da razmišljaju o tome da li da se vakcinišu ili ne.

Najbolje bi bilo da u trećem krugu vakcinacije, koji će, tvrdi on, sigurno da usledi na jesen, primimo vakcinu napravljenu na nekoj drugoj platformi od one koju smo već primili, „jer tako širimo svoj imuni odgovor na virus“.

„Ja sam se vakcinisao „Fajzerom“ kao i većina zdravstvenih radnika, ali bih se revakcinisao kineskom vakcinom. Ona jeste sporija, pokazala je da joj je potrebno više vremena za stvaranje zaštite, ali kineska vakcina sadrži ceo mrtav virus i razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein, a „Fajzer“ vakcina je moj imuni sistem pripremila samo na S protein“, rekao je Baskić za TV K1, napominjući da već postoje istraživanja koja pokazuju da je kineska vakcina bolja odbrana od novih sojeva virusa, konkretno od brazilskog soja.

Profesor Baskić je istakao da je istraživanje pokazalo i da je „verovatnoća obolevanja od kovida 19 kod revakcinisanih građana čak osam puta manja nego kod nevakcinisanih“. Istovremeno je u sličnom postotku, umanjena mogućnost vakcinisanih da obole od težih oblika kovida, kao što je pneumonija, na primer. Mogućnost dobijanja pneumonije je čak 15 puta manja kod vakcinisanih, u odnosu na nevakcinisane.