Obeležen Dan planete Zemlje u Martincima

Danas u Martincima obeležen je Dan planete Zemlje koji je posvećen upravo najmlađima, obrazovanju o životnoj sredini i udruživanju. Ovaj Dan obeležen je neposrednim učešćem predškolaca u radovima u bašti. Deca Pripremne predškolske grupe Predškolske ustanove „Pčelica” u tom selu, upoznata su sa ciklusom razvoja biljaka, na Poljoprivrednom gazdinstvu Stojnić. U obeležavanju su učestvovali i Petar Samardžić zamenik gradonačelnice i predstavnici Agencije za ruralni razvoj.

Poljoprivredno gazdinstvo Stojnić povodom Dana planete Zemlje je osmislilo projekat sa decom predškolskog uzrasta sa ciljem da se deca upoznaju, aktivno učestvuju, prate ciklus razvoja biljaka (povrća), od semenke do zrelog ploda. U plasteniku su odvojili površinu koju su deca dobila na korišćenje, a sav prinos koji daju njihove biljke biće prodat na njihovoj tezgi.

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podržala je ovaj projekat svojim današnjim prisustvom na Poljoprivrednom gazdinstvu Stojnić.

Prema rečima direktorice Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica:  „U pitanju je realizacija projekta u saradnji sa pripremnom predškolskom grupom Predškolske ustanove „Pčelica” u Martincima. Ovaj projekat ima ne samo edukativni, već i humanitarni karakter. Radi se o tome da je grupa pripremnog predškolskog programa zajedno sa porodicom Stojnić ušla u njihov plastenik i izvršila rasađivanje biljaka. Kada kažem da ima edukativni karakter, mislim da će deca biti upoznata sa celim ciklusom razvoja biljaka, i pratiće ga od momenta sadnje do momenta prodaje. Takođe, kada kažem da projekat ima humanitarni karakter, mislim da će svi prihodi od prodaje plodova tih biljaka biti uplaćeni u humanitarne svrhe za lečenje dece. Izuzetno sam srećna i Agencija će uvek podržati ovakve akcije zato što imaju humanitarni karakter”.

Marta Stojnić je objasnila kako je došlo do ovog projekta: „Na ideju smo došli jer su naša deca uživala sa nama u plastenicima. Bilo im je zanimljivo da se igraju sa zemljom, biljkama, i bili su, prosto, raspoloženiji kada su sa biljkama i u prirodi. Razgovarali smo sa vaspitačicom Slavicom, njoj se ideja dopala i decu smo, kada su krenula u vrtić, doveli ovde da vide kako to izgleda i šta sve ovde ima. Tako su oni od prvog dana sejanja paradajza zapravo sa nama. Sami su posejali svoje semenke u kontejnere, kasnije su ga pikirali u čaše, rasadili u plastenik. Sve su obavili sami i uspeli su da sagledaju čitav ciklus rasta biljke od semena, a nadamo se da će ga ispratiti do zrelog ploda pre nego što se raspuste. Takođe, na Dan planete Zemlje, rešili smo da rasadimo i papriku, učeći ih simbolično da ako prirodi damo više zelenila, ona će nam vratiti to svojim plodovima”.

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica” kažu da je ovakav vid animiranja dece u najmlađim uzrastima od izuzetnog značaja za njihovu dalju edukaciju.

Slavica Jovanović, vaspitačica kaže: „Saradnja sa porodicom svim vaspitačima mnogo znači, jer ona je primarni vaspitač dece. Krenuli smo od priče o tome kako nastaje plod paradajza, sve od semenke. Deca su se, svakodnevno prolazeći pored plastenika zainteresovala i krenuli smo u realizaciju projekta. Deca dolaze ovde, a prostor je za njih veoma inspirativan, podsticajan, izazovan i prvenstveno bezbedan. Na taj način, deca stiču nova znanja i iskustva, upoznaju se sa prirodom, očuvanjem biljaka i prirode uopšte. To je prvenstveno značajno za njihovu dobrobit i celokupan razvoj.”

Predškolci su tokom ove godine, posejali svako svoj paradajz i papriku, pikirali ih i presađivali. Danas su mali Martinčani rasađivali papriku, povodom Dana planete Zemlje.