Podnet zatev da Inđija dobije spomenik kraljici Mariji

U utorak, 23.marta 2021.godine, predsedniku opštine Inđija Vladimiru Gaku je predata inicijativa da se u ovom gradu podigne spomenik kraljici Mariji Karađorđević.

Predrag Medenica,  u ime Odbora koji je pokrenuo inicijativu predao zahtev rekao je:

„Kraljica Majka, kako su je Srbi zvali, je redovno obilazila sirotišta , pomagala je ugroženima, najboljim maturantima je obezbeđivala stipendije, siromašne devojčice je učila raznim zanatima kako bi mogle da nađu posao i egzistenciju, godinama je bila volonter Crvenog krsta a ostala je upamćena i kao ktitor Dečije bolnice u Tiršovoj i Instituta za onkologuju u Beogradu. Smatramo da se srpski narod nije dostojno odužio toj velikoj ženi i vladarki i da je ovo idealna prilika za tako nešt “

Kuriozitet je da bi ovo bio prvi spomenik kraljici Mariji Karađorđević na javnom prostoru u Srbiji.

Kao lokacija za postavljanje spomenika predložen je park koji i nosi njeno ime a u kojem već postoji spomenik kralju Petru Prvom.

Izgradnja spomenika bi se finansirala isključivo ličnim sredstvima darodavaca i donatora.

Za autora biste je izabrana poznata i priznata dr. um. Jelena Božović Đorđević koja je autor i veličanstvenog spomenika Milunki Savić u Inđiji.

Spomen obeležje je osmišljeno kao vajarsko likovno rešenje u formi poprsja – biste u bronzi kao konačnom materijalu.

“ Naša želja kao podnosioca inicijative je da svečano otkrivanje spomenika bude za veliki gradski praznik Mitrovdan – Dan oslobođenja u Velikom ratu, čime bi naš grad ponovo na ovaj veliki datum imao veličanstven događaj na ponos celog Srpstva“,  dodao je Medenica, koji je ujedno i predsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija.