Podrška poljoprivrednicima u oblasti osiguranja

Poljoprivredna proizvodnja je proizvodnja pod otvorenim nebom, a budući da smo svedoci klimatskih promena i nestabilnih vremenskih uslova, osiguranje kao faktor zaštite prinosa dobija sve više na značaju.

Osim osiguranja useva, poljoprivrednici osiguravaju i stočarsku proizvodnju, a u oba sektora iz godine u godinu raste interesovanje za korišćenje usluga osiguranja dobara.

Kako bi se poljoprivrednici dodatno podstakli u osiguranju svoje proizvodnje, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica je realizovala meru subvencionisanja premije osuguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada i životinja. Mera je izazvala veliko interesovanje među mitrovačkim poljoprivrednicima, budući da je njih tri stotine ostvarilo pravo na ove podsticaje, u ukupnom iznosu od preko dva miliona dinara.

Kako ističe Dušica Pavlović, direktor mitrovačke Agencije za ruralni razvoj, svi podnosioci zahteva su isplaćeni, a ova mera je specifična, jer može da se kumulativno primenjuje i kombinuje sa istom merom koju raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zbog velikog interesovanja mitrovačkih poljoprivrednika, najviše onih koji se bave ratarstvom, konkurs u ovoj oblasti biće realizovan i ove godine.