RUMA: Gradi se novi pravoslavni hram u izletištu Borkovac

Izvor: ruma.rs

U izletištu Borkovac danas je u prisustvu brojnih vernika osvećeno zemljište za izgradnju novog pravoslavnog hrama u Rumi. Čin osvećenja obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije uz sasluženje više sveštenoslužitelja, a peti gradski pravoslavni hram biće posvećen čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice.

„Zapalili smo u Rumi još jedno sveto kandilo. Biće ovo mesto molitve, sabranja, ljubavi i prizivanja imena Božijeg. U njegovu izgradnju uključićemo se svi skupa, poput svetih Nemanjića koji su podigli tolike svetinje koje su sačuvale jedinstvo srpskog naroda. Ja verujem da u mnogim srcima srpskoga naroda od danas od ove molitve odjekuje u njihovim dušama radost, jer se još jedno sveto kandilo pred prestolom Svevišnjega pali. Ovo će biti ponos i grada Rume, njenih žitelja i nas koji smo se sabrali i sabiraćemo se kako i hram bude rastao“, kazao je u svojoj besedi Episkop Vasilije.

Ispod glavnog hrama gradiće se i paraklis (drugi hram) posvećen Prepodobnom Porfiriju Kavsokalivitu i to će biti prva kripta u Sremu uređena za bogosluženja, kao u hramu Sv. Save, kazao je arhijerejski namesnik rumski Sreten Lazarević, zahvalivši se porodici Dušana i Marije Dragišić iz Rume koji su darivali zemljište i prva sredstva za izgradnju hrama.

Svečanom činu prisustvovao je i predsednik SO Ruma Stevan Kovačević koji je kazao da je danas značajan dan za rumsku opštinu i njene žitelje, pogotovo za verujući narod u Rumi.

„Ruma će na ovom lepom mestu u izletištu Borkovac dobiti još jedan pravoslavni hram, još jedno mesto za susretanje, za okupljanje, za molitvu, za negovanje duhovnosti. Mesto koje će ovu sredinu oplemeniti u narednim godinama i vekovima, nit koja nas spaja sa našom duhovnošću“, poručio je Kovačević.