Svoje znanje i mnogo truda ulažemo u razvoj rukometa u Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici postoje dva rukometna kluba, Ženski rukometni klub „Srem“ i Rukometni klub „Srem“ SM“ (muškarci). Na čelu Rukometnog saveza Grada Sremska Mitrovica je Dušan Drča koji je i predsednik ŽRK „Srem“.

Rukomet u Sremskoj MItrovici ima dugu tradiciju a današnji klub, ŽRK „Srem“ naslednik je uspešnog kluba, ŽRK «Sremexpres«.

O istoriji, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog sporta razgovarali smo sa Dušanom Drčom.

Reč, dve o ženskom rukometu u gradu…

„Posle 1995. godine, ovo je najveći uspeh u rukomentim takmičenjima za neki klub iz Sremske Mitrovice, igrajući u Super B ligi, što je drugi rang takmičenja u Srbiji. Naš osnovni cilj je da sve što postižemo gradimo na domaćim igračicama. Nekoliko naših igračica su sada u Super A ligi što pokazuje da kvalitetno radimo i stvaramo uspešne rukometašice. Mi smo četvrti na tabeli na polusezoni, ali u drugom delu takmičenja imamo ambicije da uđemo u viši rang. Ukoliko to ostvarimo želja nam je da vratimo naše igračice ponovo u Klub“.

Kakva je situaciju u Sremskoj Mitrovici u muškom rukometu?

„Posle gašenja muškog rukometa u Sremskoj Mitrovici, 2012. godine ponovo je oformljen klub – Rukometni klub „Srem SM“. Osnovan je 2012. godine. Nas nekoliko igrača se vratilo sa studija i tada smo odlučili da oživimo muški rukomet u gradu. Postigli smo solidne rezultate i ponosni smo što smo to ostvarili opet sa domaćim igračima. Trenutno igramo Treću ligu Vojvodine“.

Kako pronalazite nove nade i buduće rukometaše i rukometašice?

„U rukometu je jako teško motivisati decu da počnu da se bave ovim sportom. To nije sport koji je mnogo popularan, kao fudbal, košarka,odbojka i slični sportovi. Ipak, raduje nas što se za rukomet odlučuje dosta dece iz sesokih sredina jer oni imaju mnogo manji izbor nego deca iz gradske sredine. Mi svake godine obiđemo sve škole, i u gradu i u seoskim sredinama, i napravimo neki izbor i bazu i sa tom decom radimo. Ono na šta smo posebno ponosni je podatak da su sve te škole rukometa kod nas besplatne. I to je vid promocije ovog sporta a u današnje vreme to mnogo znači i roditeljima“.

Imate li podršku lokalne zajednice?

„Bez podrške Grada ne bismo ni postojali. Oni su nam glavna podrška, od besplatnih termina za treninge, preko prevoza na takmičenja i slično“.

Ko je sve uključen u stručni rad sa sportistima?

„U ŽRK „Srem“ su Dragan Krstić i Saša Kojović koji godinama vode ženski rukomet i mnogo nam znače. U RK „Srem SM“ su Dragan Kozeljac i Marko Kovačević koji čine stručnu okosnicu Kluba.

Možete se pohvaliti i sa kontinuitetom u učešću vaših rukometašica u reprezentaciji, posebno u mlađim kategorijama…

Nataša Ćetković je kadetska reprezentativka. Bila je, sa još nekoliko devojčica iz cele Srbije, i u Beču u kampu Evropske kuće rukometa, što govori o njenom kvalitetu. Ona je odlična riukometašica i bojim se da je nećemo moći zadržati u Klubu, ali smo pojačali ekipu sa nekoliko rukometašica iz okoline.  U ŽRK „Srem“ imamo kontinuitet u reprezentativkama i ponosni smo na taj podatak.

Autor: Tanja Poznić