U Sremu povoljnija epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija izazvana virusom kovid-19 na teritoriji Sremskog okruga na današnji dan 1. juna 2021. godine, kompatibilna je sa epidemiološkom situacijom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine podaci su stručnjaka Zavoda za javno zdravlje. Trenutna situacija usled pandemije, ocenjuje se kao nepovoljna sa tendencijom daljeg pada broja obolelih, saopštila je prim. dr Nada Zec Petković direktorica Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Trenutno na celoj teritoriji Sremskog okruga registrovano je 320 aktivnih lica, od toga u Sremskoj Mitrovici 121 lice, Staroj Pazovi 43 lica, u Rumi 33, Inđiji 67, u Irigu 6, u Šidu i Pećincima po 25 lica. Iz dana u dan se beleži pad novoobolelih lica i raste broj izlečenih lica. U prethodnom danu registrovana su samo dva nova slučaja, po jedan u Rumi i Sremskoj Mitrovici, dok ostale opštine nisu imale ni jedno lice registrovano na kovid-19 infekciju. Dijagnoza se i dalje postavlja brzim antigenskim testom i naravno, našim zlatnim standardom u dijagnostici, PCR dijagnostikom. Trend pada registrovanih lica beleži se od prvog maja 2021. godine i taj povoljan trend je kontinuiran tako da dnevno beležimo čak opštine koje nemaju ni jedno registrovano lice. U prethodnom periodu imali smo i dva dana kada nije bilo ni jedno lice pozitivno u celom Sremskom okrugu”, rekla je dr Nada Zec.

Broj predloga za izolaciju dostavljen sanitarnoj inspekciji je, prema rečima direktorice Zavoda dr Nade Zec, u Sremskoj Mitrovici 135 lica, Ruma 42, Inđija 79, Šid 32, Stara Pazova 55, Pećinci 35, i Irig 13 ukupno 391 lice.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica naveo je: „Kovid ambulante Doma zdravlja Sremska Mitrovica konstantno beleže pad broja pregleda, počev od prvog maja ove godine. Juče smo imali 18 prvih pregleda i 22 kontrolna pregleda, a od tih 18 pregleda, dva su bila antigen pozitivna. Za vikend smo imali prvi put situaciju da smo imali nula antigen pozitivnih na kovid-19 infеkciju. Vakcinacija i dalje traje u Sremskoj Mitrovici na svim vakcinalnim punktovima koji su otvoreni juče smo imali 355 datih prvih doza, a drugih doza 446, što je ukupno bilo 801 doza date vakcina protiv kovida-19. Ovakav obuhvat vakcinacije daje nam rezultate i vidimo da se u kovid ambulantama smanjuje broj zaraženih i lica koja traže pomoć”.

Ukupno je vakcinisano prvom dozom u Sremskoj Mitrovici 31.966 lica, odnosno 51,77%, a drugom dozom 26.020 lica što čini 42,14%, ističe dr Elhag da je veoma zadovoljan masovnom imunizacijom građana.

U odeljenju za kovid Opšte bolnice Sremska Mitrovica, zaključno sa današnjim danom nalaze se 24 pacijenta, od toga se pet pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi, dok su tri na respiratoru , rekao je dr Dragan Malobabić, v.d. direktora.

„Ovo je konstantan pad i nadam se da ćemo krajem ove nedelje izmestiti kovid odeljenje u drugi objekat, kako bi omogućili funkcionisanje hirurškog bloka. Tokom vikenda će se obaviti obavljena dezinfekcija prostora i krečenje, tako da bismo od sledeće nedelje mogli da počnemo da se vraćamo u neko normalno funkcionisanje. Nadam se da će uskoro biti pušteni termini u izisu što svi naši su građani očekuju i da će se početi obavljati redovno kontrole hroničnih pacijenata i lečenje pacijenata koji su dosta dugo trpeli, čekali zbog toga što je bolnica bila maksimalno angažovana na lečenju pacijenata koji su oboleli od kovida. Procenat koji pokazuju naši vakcinalni timovi su zadovoljavajući i nadam se da polako izlazimo iz krize i da će nastavak vakcinacije dovesti do toga da se ovo više neće ponavljati,” rekao je dr Dragan Malobabić direktor Opšte bolnice.