Jubilarni deseti “Šekspir festival”

foto Opstina Inđija

U autentičnom ambijentu čortanovačke Vile Stanković ove godine deseti put biće organizovan festival, posvećen jednom od najvećih dramskih pisaca, Viljemu Šekspiru.

Na konferenciji za medije, organizovanoj povodom Šekspir festivala, koji će biti održan od 29. juna do 5. jula, istaknuti su rezultati postignuti za deset godina i najavljen bogat program u jubilarnom izdanju festivala.

„Šekspir festival“ kao nosilac priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine“ jedna je od najznačajnijih međunarodnih manifestacija, koja je podržana sa pokrajinskog nivoa“, istakla je Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu.

foto Opstina Inđija

Program festivala ove godine sadrži osam predstava. Publici će se predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije. Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava „Bogojavljenska noć“, u režiji Ivana Vanje Alača.

Program „Moj prvi Šekspir“ novina je jubilarnog festivala, a u okviru njega oprobaće se mlađe generacije pozorišnih stvaralaca koje će na scenu postaviti jedan Šekspirov komad.

Bogat program festivala u oktobru će biti zatvoren Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot Rempling. Podršku Šekspir festivalu ove godine Opština Inđija dala je izdvajanjem tri miliona dinara za organizaciju manifestacije, a čine se napori da se obezbede nova sredstva iz opštinskog budžeta za kulturu koji iznosi 220 miliona dinara, rekao je pomoćnik predsednika Opštine Inđija Živan Živanović.

„Razvijena industrija je baza za razvoj kulture, izuzetno nam je važno da građanima inđijske opštine obezbedimo kvalitetne i raznovrsne sadržaje, a ovaj međunarodni festival postao je stecište vrhunskih umetnika i pozorišnih predstava, po čemu se Inđija prepoznaje“, istakao je Živanović.

U prvih deset godina postojanja u okviru „Šekpsir festivala“ prikazane su 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta, a festival je posetilo više od 20 hiljada gledalaca.