Vlasnici kuće poklonili kuću Opštini Ruma, u njoj nekada živela Mileva Marić Ajnštajn

Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog života, prešla je u vlasništvo opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rumsku javnost, putem svog zvaničnog facebook profila .

Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

Kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je živela porodica Marić i dalje postoji, ali je nažalost u jako lošem stanju. Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

“Danas sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika”, poručila je predsednica Ćirić.

“Kuća će biti potpuno renovirana, te će mesto gde su stanovali poštovani naučnici konačno dobiti izgled i namenu kakvu zaslužuje. Ovo je veliki dan za našu opštinu, i verujem da će kuća Mileve Marić postati mesto inspiracije za buduće generacije. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj san ostvari, i radujem se što ćemo zajedno učestvovati u obnovi ovako važnog dela naše istorije”, naglasila je predsednica Ćirić.