Zvezda je rođena! Mitrovački vuderkind Kim Sretković virtuoz na klaviru!

Jednanaestogodišnja Kim Sretković iz Sremske Mitrovice laureat je svih prestižnh takmičenja u pijanizmu u zemlji i svetu, a osim što je odlična učenica sa svim peticama, stiže i da se bavi atletikom i plivanjem!

-Volim klavir pored roditelja najviše na svetu! Uživam dok sviram i nije mi teško da svaki dan vežbam po najmanje četiri sata, dva pre podne i dva  posle podne. Pored toga stižem i da se spremim za nastavu u školi, a i da odem do bazena na plivanje i stadiona na atletiku. To mi je zabavno,  priča  Kim Sretković,  dete  iz mešovitog braka Vijetnamke i Mitrovčanina.

Kim je odlična učenica sa svim peticama četvrtog razreda Osnovne škole “Sveti Sava“ i učenica četvrtog razreda Muzičke škole “Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici u klasi klavira profesorke Dušanke Gavrilović, a prvobitno je pohađala Predškolsko udruženje “Piccolo“.

-Došla je kod mene sa pet godina, majušna devojčica čelične volje. Kad sam joj predložila da svira, možda, neki drugi instrument, kategorično je odbila:“Samo klavir!“ I ta snaga volje, taj talenat, savršenstvo izvedbe i najtežih programa, koje savladava sa neverovatnom lakoćom, govori u prilog tome da se radi o izuzetnom pijanisti, tvrdi njena profesorka klavira Dušanka Gavrilović.

Iza mlađane Kim stoji preko 20 klavirskih takmičenja u zemlji i svetu sa kojih je ponela 26 prvih nagrada i dve druge u disciplini klavir solo i klavirski duo.

-Volim putovanja, da upoznajem druge zemlje i narode, ali mi je, nažalost, zbog korone to sad uskraćeno. Već sam se navikla na onlajn takmičenja, nedavno sam prvo mesto osvojila na internacionalnim takmičenjima u Španiji i Italji, gde sam poslala svoj program- Mocartovu “Fantaziju“, Šopenov valcer i Hajdnovu sonatu. Maštam o Parizu, gde sam trebala da nastupam  na internacionalnom muzičkom festival, ali je korona to omela. Nadam se da ću ga uskoro, kada se sve ovo završi, ipak videti,  kaže Kim, o kojoj će svet tek da čuje.

Narcisa Božić

Prethodni tekstMinistar Branislav Nedimović posetio Poljoprivredno gazdinstvo Lemaić u Vašici
Sledeći tekstStanje životne sredine u Srbiji i Sremskoj Mitrovici