Bizon Đuka pokušao da pobegne sa Fruške gore posle velike prošlonedeljne oluje

Bizon Đuka i bizonke pobegli su posle oluja, koje su prošle nedelje pogodile Srbiju, iz odgajališta na Fruškoj gori, ali su oba puta pronađeni i vraćeni.

Velika šteta koju su prouzrokovale poslednje dve oluje na Fruškoj gori uništile su ogradu uzgajališta „Ravni“ i lovišta „Vorovo“, zbog čega su divlje životinje napustile ovaj ograđeni prostor Nacionalnog parka.

Kako je rekao v.d. direktora Javnog preduzeća Nacionalni park „Fruška gora“ Živko Cvetković, radnici nacinalnog parka trenutno ne ulaze u ovaj ograđeni prostor kako ne bi uzbunjivali životinje koje su još unutra.

Cvetković se nada da je većina divljači ostala u ograđenom prostoru, ali to neće proveravati dok ograda ne bude popravljena.

Šteta je, dodaje, ogromna, na 40 kilometara dugoj ogradi, na svakih 50 metara je neko drvo palo i urušilo je. Kako su izjavili za N1, popravka će trajati par meseci.

„Bizone smo oba puna našli blizu ograde. Svi su tu, nepovređeni. U prvoj oluju na nekih 500 metara, a u drugoj malo dalje, na oko kilometar. Ali tražili smo ih odmah posle nevremena, u noći i pred zoru, da smo čekali duže možda bi oni otišli i dalje. Za jelene to ne mogu reći, oni su otišli, ali koliko njih, ne možemo da pretpostavimo. Pokušavamo da ih zadržimo hranom. A da li će se vratiti na hranilišta, nadam se da hoće“, rekao je Cvetković.

Zbog popadalih stabala radnici nisu mogli na vreme da se probiju do hranilišta da nahrane životinje i one su, budući da u blizini ima neovršenih pšeničnih polja i polja pod kukuruzom, koji je u fazi mlečne zrelosti i primamljiv za ishranu divljači, krenule u atare.

Ograda oko uzgajališta i lovišta i dalje je urušena na mnogim delovima, pa divljač može da migrira.

Direktror smatra da se deo divljači sigurno neće vratiti i da će ostati u otvorenom delu Nacionalnog parka.

„Dvadesetak ljudi trenutno radi na popravci ograde i uklanjanju stabala. Šteta na objektima je velika, par čeka je srušeno i dva senjaka, ali najkritičnije su ograde. Juče je bio i šumski inspektor da konstatuje stanje, tražili smo vanredni inspekcijski nadzor. Pošto je to uzgajalište jelenske divljači od kojih deo ide u centralnu Srbiju, ne znamo da li ćemo ih ove godine tamo puštati, a možda ni sledeće“, nastavio je direktor.

Iz ovog uzgajališta, godišnje se u prirodu centralne Srbije pusti oko 25 evropskih jelena, ali sada prvo mora da se proceni koliko ih je uopšte ostalo na uzgajalištu.

„Trudimo se da ne idemo unutar uzgajališta, da ne bunimo dodatno životinje. Ako bi sada krenuli unutra, deo bi sigurno pobegao. Lovište izleda katastrofalno, ogroman je broj izvaljenih drveća“, kazao je Cvetković.

Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta, bizoni su koji su prošle godine stigli na Frušku goru iz Poljske i nastanjeni su u ovaj ograđeni deo.

Građani Srbije su u glasanju, koje je raspisao Nacionalni park, ovim životinjama dali imena.