Održano književno veče Slađane Milenković u Inđiji

Foto: Ilija Šaula

Knjiženo veče profesorice i književnice dr Slađane Milenković održano je u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević” u Inđiji u organizaciji te ustanove i Zavičajnog društva „Đorđe Vojnović”. Predstavljena je njena knjiga pesama „Kroz trepavice sipam tugu”, o kojoj su pored autorke govorili Nataša Kosanović predsednik udruženja, mr Simo Potkonjak i Zorica Miščević.

Poezija je ljubav koju na svoj način oseća Slađana Milenković, njene pesme su vezivno tkivo između prošlosti i budućnosti, između različitih civilizacija u svim dimenzijama; antičkim, evropskim, balkanskim, njena je poezija i klasična i moderna, zapazio je mr Simo Potkonjak književni kritičar i moderator večeri. Pesma Prvi petli je sigurno među prvih pet najboljih i najsnažnijih poetskih ostvarenja koje su napisale srpske pesnikinje, zaključuje on.

Foto: Milana Kovačević

„Poezija je moje istinsko umetničko opredeljenje, nadahnuće i ostvarenje. Bila je divna promocija, hvala organizatorima, izvanrednim učesnicima, kolegama piscima, pažljivoj publici, mojim nekadašnjim studentima, na podršci i toploj dobrodošlici. Bilo je tako divno, neobično toplo i dostojanstveno veče. Pesme u zbirci nastajale su tokom nekoliko godina i uglavnom su pisane u slobodnom stihu, sa izuzetkom nekoliko soneta koji imaju klasičnu formu. Zbirka se bavi različitim temama, kao što su ljubav, smrt, usamljenost, snovi, priroda, umetnost i kultura,” rekla je Milenkovićeva.

Foto: Ilija Šaula

Pesme u knjizi „Kroz trepavice sipam tugu” grupisane su u cikluse: Stih otkucava srce, Na putu si kod kuće, U tišini, Zaštitnik života, uz prološku pesmu Kroz trepavice sipam tugu i poslednji ciklus Epilog. Profesorka, književnica, novinarka dr Slađana Milenković autor je 20 knjiga, naučnih, pesničkih i knjige intervjua sa poznatim ličnostima iz oblasti kulutre. Uređuje jutjub kanal Živa reč emisija. Izdavač njene sedme zbirke poezije je ASoglas izdavaštvo, Zvornik 2022. godine, a na naslovnoj strani knjige je umetnička slika „Muzičari“, akademskog slikara Gorana Mitrovića.